top of page

Kaleidoskop

Grimstad fagskole

Relieff og veggmaleri

2022

Et kaleidoskop er et optisk instrument og et leketøy patentert av fysikeren David Brewster i 1817. Det består av et lystett rør med tittehull i den ene enden, speil inni, og fylt med ulike biter av farget materiale. På grunn av speileffektene vil en se en snøkrystallformet stjerne. Kaleidoskopet kan ristes på eller vris slik at de fargede bitene sprer seg i stadig nye mønstre.

 

Et bilde av vinduene i og rundt inngangspartiet i fagskolen er kopiert i ulike farger, lagt oppå hverandre og vridd slik at det dannes en uregelmessig krystallform. Billedelementene kan dermed spores tilbake til omgivelsene samtidig som de danner nye mønstre. Deler av bildene er fjernet slik at det oppstår luft, eller tomrom.

Formene er satt sammen slik at de har referanser til den komplekse strukturen i det store midtrommet/ fellesarealet i skolen, til vinklene i trappene og til det luftige uttrykket. De skal spille mot sola som skinner gjennom vinduene og danner mønstre på vegger og gulv.

Kaleidoskop refererer til det vitenskapelige, til noe teknisk, samtidig som det er lekent og undersøkende. Et bilde eller en situasjon kan forandre seg bare man vrir eller snur det en tanke. I vridningen og i tomrommene finnes muligheten for noe nytt, å se nye konstellasjoner, eller å se verden på en annen måte.

bottom of page